Radu Tudoran s-a născut în anul 1910 la Blejoi, județul Prahova și este autorul unor romane de succes precum: „Un port la răsărit” și „Toate pânzele sus!”.
Romanul “Toate pânzele sus!” a apărut în 1954, fiind ecranizat de Televiziunea Română în 1976. Structurată pe patru părți (La poarta Levantului, Ultima Sirenă, Crucea Sudului și Alcalufii), cartea prezintă aventura goeletei Speranța care în 1881 pornește în căutarea lui Pierre Vaillant, sub comanda căpitanului acesteia.
Autor
RADU TUDORAN
Editura
Arthur
Locul și anul publicării
București, 2016
Pierre Vaillant și Anton Lupan au muncit împreună la construirea drumului de fier de la Stambul cu scopul de a strânge bani pentru achiziționarea unei goelete cu care intenționau să plece într-o expediție. Anton Lupan a rămas la Stambul, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila, dar din păcate goeleta L՚ Esperance nu a mai ajuns în port deoarece a fost atacată de pirați, căpitanul fiind luat prizonier. În apropiere de Sulina, Anton Lupan găsește goeleta abandonată, o recondiționează, iar lui i se alătură Ieremia, Gherasim, Ismail, Mihu, câinele său, Cristea Busuioc și Adnana. Acesta va fi echipajul corabiei Speranța care va parcurge mările, va înfrunta pericole, se va opri în porturile lumii și va purta cititorul într-o aventură unică și spectaculoasă.
“Toate pânzele sus! este mai mult decât o carte. Este o navă care te transportă în spațiu și timp. Te scoate cât ai clipi din peisajul ordonat și previzibil al cotidianului. Îți livrează la domiciliu aventuri, locuri exotice și prieteni de nădejde. Citind, devii membru al fantasticului echipaj de pe Speranța. Dacă ești mic, te vei simți mare și puternic, iar dacă ești deja mare și puternic, te vei simți din nou copil, vrăjit de farmecul acestei cărți picurându-ți în suflet elixirul tinereții fără bătrânețe.”
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.