SĂ-I REPARĂM PE CEI VII

Maylis de Kerangal a scris mai multe romane, precum și un volum de povestiri, apreciate de critica literară și premiate de-a lungul timpului. Cel de-al cincilea roman, „Să-i reparăm pe cei vii” („Réparer les vivants”, 2014), s-a bucurat de un succes uriaș, câștigând zece premii literare în Franța și fiind nominalizat la Premiul Man Booker International.
Într-o duminică dimineață, înainte de ivirea zorilor, trei adolescenți pleacă la o partidă de surfing. În timp ce se întorc acasă epuizați, băieții sunt implicați într-un accident de mașină fatal pe un drum pustiu. Doi dintre ei poartă centura de siguranță, cel de-al treilea trece însă prin parbriz. Medicii îl declară în moarte cerebrală la scurt timp după sosirea la spital, dar inima îi bate în continuare.
Autor

MAYLIS DE KERANGAL

Editura

Litera

Locul și anul publicării

București, 2019

Acțiunea romanului „Să-i reparăm pe cei vii” se desfășoară pe parcursul următoarelor douăzeci și patru de ore și are în centru transplantul de inimă care va lua viața unui tânăr și i-o va dărui unei femei aflate pe moarte. Într-o proză splendidă și contemplativă, cartea examinează sentimentele cele mai profunde ale tuturor celor implicați, pe măsură ce se străduiesc să facă față unor decizii care implică viața și moartea.
La fel de îndrăzneț din punct de vedere stilistic, pe cât este de exploziv din punct de vedere emoțional, romanul i-a fascinat pe cititorii și pe criticii francezi deopotrivă, fiind salutat drept opera de referință a unei stele literare. Cu precizia unui chirurg și limbajul unui poet, Maylis de Kerangal a adus o contribuție majoră atât medicinei, cât și literaturii, într-o poveste dramatică despre durere, speranță și supraviețuire.
“«Să-i reparăm pe cei vii» este un roman neobișnuit și adesea seducător… Frazele lungi și dinamice ale lui Maylis de Kerangal pulsează în ritm sistolic, cu fiecare bătaie punctată de o virgulă; sunt încărcate de intensitate emoțională și de imagini flamboaiante.” The New York Times
„Un roman stratificat, meditativ… Personajele par atât creații fictive, cât și oameni reali, puși în lumină de limbajul bogat, care merge de la cel medical la cel filosofic… Acest roman este o explorare nu doar a morții, ci și a vieții, a umanității și a fragilității.” New York Times Book Review
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.