Kristen Loesch a crescut în San Francisco. E licențiată în istorie și are un masterat în studii slave, la Universitatea Cambridge. Romanul ei istoric de debut, “Păpușa de porțelan”, a figurat pe lista scurtă a nominalizărilor la Caledonia Novel Award și pe lista lungă pentru Bath Novel Award.
Cartea spune povestea a trei generații de femei, care pleacă de la prăbușirea Rusiei Imperiale și trece prin toate schimbările politice și sociale, ajungând până la instabilitatea provocată de căderea blocului comunist de la începutul anilor ՚90.
Cartea spune povestea a trei generații de femei, care pleacă de la prăbușirea Rusiei Imperiale și trece prin toate schimbările politice și sociale, ajungând până la instabilitatea provocată de căderea blocului comunist de la începutul anilor ՚90.
Antonina, o tânără rusoaică aristocrată, de o frumusețe răvășitoare, datorită căreia i se spune Kukolka (păpușă), este căsătorită cu Dimitri, un nobil care îi oferă o viață îndestulată. Aceasta însă se îndrăgostește de un tânăr revoluționar bolșevic, Valentin Andreiev, fascinată fiind de discursurile pline de patimă pe care acesta le adresează mulțimii. Ignorându-și originile și neținând cont de sfaturile celor din jur, Tonia îl alege pe Valentin, dar destinul nu este tocmai de partea lor. Contextul istoric îi desparte și îi aduce împreună pe cei doi de mai multe ori. Cititorul va trece așadar, alături de personaje, prin Revoluția Rusă de la 1917, apoi prin Blocada Leningradului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și va afla detalii despre epurările petrecute în lagărele lui Stalin. Vremurile nu sunt tocmai propice poveștilor de iubire, iar experiențele prin care trec personajele își pun amprenta asupra psihicului acestora, transformându-i și forțându-i să ia decizii la care în alte contexte nu s-ar fi gândit.
Autor
KRISTEN LOESCH
Editura
Litera
Locul și anul publicării
București, 2023
Povestea celor doi și implicațiile acesteia le află mai târziu Rosie, o tânără venită din Londra la Moscova, la începutul anilor ՚90, pentru a afla detalii legate de asasinarea tatălui și surorii sale din urmă cu mai mulți ani. Destinul familiei sale se împletește însă cu personaje din trecut, cărora Rosie, Raisa pe numele său adevărat, dorește să le afle secretele și să le reconstruiască viața, punând cap la cap informațiile pe care le află. Alături de ea sunt un bătrân scriitor, Aleksei Ivanov, care obișnuiește să prezinte publicului cartea sa de memorii, “Ultimul bolșevic” și Lev, garda de corp, care îi va fi Raisei sprijin necondiționat și mai mult chiar de atât.
Pe parcursul romanului, cititorul va face numeroase incursiuni în trecut și va reveni în prezent, unde îl așteaptă câteva răsturnări de situații ce îi va da peste cap eventualele scheme făcute cu privire la finalul cărții. Stilul narativ atrage în mod deosebit atenția, remarcându-se frazele cadențate, care încarcă parcă cu mai mult mister poveștile relatate. O tehnică specială folosită de autoare o reprezintă inserarea în roman a unor povești cu tentă de basm, pline de simboluri, a căror descifrare reprezintă o adevărată provocare pentru cititor. Acesta, la o lectură atentă, va regăsi în paginile poveștilor relatate, simboluri fie ale personajelor cărții și destinului acestora, fie ale personalităților istorice care și-au pus amprenta asupra Rusiei și oamenilor ei de-a lungul timpului.
“Scris în stilul marelui roman rusesc… «Păpușa de porțelan» este un adevărat triumf, deopotrivă dinamic și antrenant…Până la sfârșit, nimeni nu este cu desăvârșire inocent și nimeni nu iese nevătămat din această poveste de dragoste plină de trădări și de consecințe profunde ale geloziilor intime, în vremuri de mari tulburări populare.” (Melissa Fu)
Acest volum este disponibil pentru împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.