ÎN MISIUNE ÎN ROMÂNIA – ANECDOTE DE RĂZBOI ȘI MORAVURI ROMÂNEȘTI

Paul Bléry este un scriitor și aviator francez, care a participat la Primul Război Mondial. A scris numeroase volume dedicate aviației: À1800 tours (1929), Sans Escales (1931), Fiançailles de 1914 (1932) și Aviateurs (1933). A contribuit și la realizarea unor documentări biografice despre mai mulți aviatori, dintre care Jean Mermoz (1927), Pierre Weiss (1932) și Hélène Boucher (1933).

După intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei, Franța și-a asumat rolul de a ajuta armata română prin intermediul unei misiuni militare. Avându-l la conducere pe generalul Henri Mathias Berthelot, din rândul acesteia a făcut parte și un tânăr aviator pe nume Paul Béry, ale cărui amintiri despre misiune sunt redate în volumul În misiune în România – anecdote de război și moravuri românești.
Cu obiectivitatea unui străin, autorul observă și descrie oamenii și locurile din România, împărtășind impresiile pe care și le-a format, fie că a fost vorba despre aristocrați și persoane de vază, fie despre simpli țărani ori chiar despre soldați.

Autor

PAUL BLÉRY

Editura

Corint

Locul și anul publicării

București, 2024

Cartea reprezintă o adevărată bijuterie memorialistică, dar și o lectură care ne introduce în atmosfera unei perioade complicate și tumultoase pentru întreaga omenire.
“Soldatul român nu se plânge niciodată. Este hrănit ca vai de lume, jalnic îmbrăcat, nu-i pasă nimănui de el din cauza nenorocirilor care s-au ținut lanț în acest război, și totuși niciodată n-am văzut pe vreunul care să se lamenteze pentru soarta lui sau să reclame vreo ameliorare a acesteia”, precizează autorul.
„Spre deosebire de majoritatea aviatorilor care descriu cu lux de amănunte și detalii tehnice zborurile cu avionul și duelurile lor cu inamicul, eroul nostru este un om profund ancorat în realitate. Atenția lui se îndreaptă asupra oamenilor și locurilor, fie atunci când străbate Rusia, de două ori, fie, mai ales, când este încartiruit în România, la Iași, la Bârlad, la Brăila, la Galați, la Piatra-Neamț sau la Botoșani.” Sorin Cristescu
Acest volum este disponibil pentru public, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.