LEGĂMÂNTUL APEI

Abraham Verghese s-a născut în 1955 și este profesor de teoria și practica medicinei la Stanford University. Născut din părinți indieni, profesori în Etiopia, a crescut în apropiere de Addis Abeba, unde și-a început pregătirea medicală, definitivată ulterior la Madras Medical College. Și-a efectuat rezidențiatul în Statele Unite ale Americii, unde a continuat să își consolideze cariera medicală. Prima sa carte de nonficțiune, “My Own Country: A Doctor՚s Story”, a apărut în 1994 și are ca subiect epidemia de SIDA dintr-o mică localitate din Tennessee, fiind apoi ecranizată. Primul său roman a apărut în 2009, „Să tai în piatră vie”, și s-a bucurat de una dintre cele mai longevive prezențe în topul New York Times al celor mai bine vândute cărți.

În „Legământul apei” acțiunea este plasată în Kerala, pe Coasta Malabar a Indiei și urmărește, între 1900 și 1977, trei generații ale unei familii care suferă de o tulburare aparte: în fiecare ramură a arborelui genealogic, cel puțin o persoană moare prin înec – iar în Kerala apa este pretutindeni.

Autor

ABRAHAM VERGHESE

Editura

Litera

Locul și anul publicării

București, 2024

 La începutul secolului XX, o fetiță de doisprezece ani din comunitatea creștină este trimisă cu barca în satul unde își va întâlni pentru prima oară viitorul soț, în vârstă de patruzeci de ani. După acest început zguduitor al vieții de femeie măritată, fetița – și viitoarea mamă de familie Ammachi Mare – va fi martoră la transformări incredibile de-a lungul vieții sale extraordinare, cu bucurii și triumfuri, dar și cu necazuri și suferințe, credința și iubirea fiind singurele constante.
Evocare vibrantă a unei Indii dispărute și a trecerii timpului, „Legământul apei” este o odă la adresa progreselor medicinei și inteligenței umane, precum și o mărturie impresionantă a greutăților pe care le-au îndurat generațiile trecute de dragul urmașilor. Plin de emoții profunde și de înțelepciune, este unul dintre cele mai reușite romane publicate în ultimii ani.
Acest volum este disponibil pentru public, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.