27 DE PAȘI

Cunoscut pentru performanțele sale în lumea curselor extreme de anduranță, apreciat pentru convingerile sale și aclamat de mii de oameni la linia de finiș a numeroaselor competiții câștigate, Tibi Ușeriu este un om cu o poveste de viață impresionantă.
Așa cum se autocaracterizează în cartea intitulată simplu „27 de pași” este un om care a trăit multe „vieți paralele”. Copil maltratat de părinți și bunici, slugă la ciobani, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria, autor de jafuri armate, evadat din două închisori europene, fugar vânat de Interpol, Tibi Ușeriu ajunge, pentru aproape 10 ani, clientul unei pușcării de maximă siguranță și, odată cu ispășirea pedepsei, alergător de anduranță cunoscut pentru cursele drastice la care a participat, pe unele câștigându-le, așa cum a fost și cazul competiției 6633 Arctic Ultra.
Autor

TIBI UȘERIU

Editura

Aqua Forte

Locul și anul publicării

Cluj-Napoca, 2017

Cartea „27 de pași” ne aduce în prim-plan povestea vieții omului Tibi Ușeriu, din perioada copilăriei și până în prezent. Cartea oferă amănunte despre viața românilor din perioada comunistă, dar și de după Revoluția din 1989, conținând fragmente vii, intense, destul de brutale pe alocuri, în ceea ce privește mentalitatea oamenilor și modul lor de acțiune. Fiecare cursă la care Tibi Ușeriu participă în calitate de sportiv îi prilejuiește rememorarea unui episod din copilărie, dar îi oferă și modalitatea de vindecare, de alungare a demonilor și de depășire a trecutului pentru a trăi prezentul.
Senzațiile, sentimentele, gândurile, acțiunile, faptele – toate sunt intense, descrise într-o manieră inedită. Succesul de care se bucură astăzi Tibi Ușeriu s-a construit în timp, fiecare întâmplare prin care a trecut a avut menirea de a-l determina să își găsească propriul drum în viață. Participarea la cursele de anduranță i-a adus liniștea de care avea nevoie. Încheierea de care fiecare dintre noi are nevoie pentru a trece mai departe a venit în cazul sportivului în timpul celor mai intense curse, atunci când a reușit să privească detașat, cu obiectivitate și capacitate de sinteză trecutul.
„27 de pași” a reprezentat pentru Tibi Ușeriu spațiul fizic pe care îl avea la dispoziție pentru plimbarea zilnică în perioada detenției. De atunci, același interval a fost repetat de nenumărate ori în cadrul maratoanelor la care a participat, iar punctul alb din celula închisorii s-a transpus mai apoi în zidul alb de la competiția 6633 Arctic Ultra ce părea de neînvins. Atingerea țelului a venit cu sacrificii, eforturi fizice și mentale enorme și, tocmai de aceea, a fost cu atât mai important pentru omul Tibi Ușeriu că a reușit să se reinventeze.
„27 de pași” poate fi considerată o carte motivațională, de inspirație, dar nu putem vorbi de una simplistă, ci de o publicație complexă, plină de întuneric și violență din care totuși a reușit să răzbată lumina, curajul, ambiția și dorința de a merge mai departe indiferent de situație. Înconjurat de oamenii apropiați sufletului său, cu suportul necondiționat al fratelui Alin, Tibi Ușeriu a ajuns să facă ceea ce îi place cel mai mult – să alerge – fără a privi în urmă, să se autodepășească și să se bucure din tot sufletul pentru fiecare clipă în parte.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.